Kategorie
Bez kategorii

Poznaj 4 sekrety udanej pizzy

Wszyscy mamy swoją ulubioną pizzę, która odpowiada naszym indywidualnym preferencjom co do grubości ciasta oraz kompozycji składników. Istnieją jednak uniwersalne zasady przygotowywania pizzy, do których powinien stosować się każdy, jeśli przygotowuje pizzę samodzielnie. Nie ma jednej tajemnicy udanej pizzy – są natomiast 4 kluczowe zasady, które poniżej przedstawiamy naszym czytelnikom. 

1. Idealne ciasto na pizzę  

Chociaż to składniki nadają pizzy smak, sekret udanej pizzy stanowi jej baza, czyli ciasto. Miękkie w środku, subtelnie chrupiące na brzegach i nieopadające przy podnoszeniu. Takie jest właśnie idealne ciasto na pizzę, którą wszyscy uwielbiamy. Aby uzyskać taki efekt w domu, potrzebna jest przede wszystkim mąka typu 00, którą należy przesiać przez sito. Obowiązkową pozycję stanowią także dobrej jakości drożdże, którym dano czas, aby mogły aktywować się w ciepłej wodzie z cukrem. Drożdże stosujemy z umiarem, minimalną zalecaną ilość na określoną ilość mąki. Przyda się także odrobina oliwy oraz szczypta soli. Ciasto musi zostać porządnie wyrobione, minimum przez kilkanaście minut. Gotowe ciasto poznamy po tym, że nie przykleja się już do dłoni i łatwo nadać mu kształt. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce, którą nakrywamy wilgotną ściereczką, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce. Powinno wyrastać godzinę, gdy podwoi swoją objętość. 

2. Sos – tradycyjny, pomidorowy 

Tajemnica udanej pizzy, której często nie widać na pierwszy rzut oka, to sos. Warto przygotować go w czasie wyrastania ciasta na pizzę. To sos pośredniczy pomiędzy ciastem a składnikami, dlatego warto zadbać o to, aby był jak najwyższej jakości. Sos to poniekąd nośnik smaku w naszej pizzy. Dlatego nie powinno żałować się mu oliwy, cukru, soli oraz przypraw. Najlepszy sos pomidorowy to ten przygotowywany ze świeżych pomidorów, które doskonale komponują się ze świeżo wyciskanym czosnkiem, oliwą z oliwek i oregano. Należy gotować go do momentu, aż zgęstnieje na tyle, aby idealnie można było rozsmarować go na cieście. Na cieście rozlewamy sos, dopiero gdy jest przestudzony.  

3. Sposób pieczenia 

Dla wielu sekret udanej pizzy stanowi sposób wypiekania placka drożdżowego. Nawet najstaranniej wyrobione ciasto z idealną proporcją składników nie wyrośnie tak, jak powinno, jeśli zostanie wstawione do nienagrzanego piekarnika. Weźmy pod uwagę fakt, że w pizzerii pizza piecze się w temperaturze 500 stopni Celsjusza. Zatem w chwili wkładania placka do piekarnika temperatura powinna być ustawiona na najwyższą z możliwych. Warto na bieżąco kontrolować proces pieczenia, ponieważ potrwa on zaledwie kilkanaście minut. Aby pizza upiekła się równomiernie i miała charakterystyczny, okrągły kształt, warto zainwestować w specjalną blachę do pieczenia. Równie przydatne akcesorium stanowi kamień do pizzy, który odpowiada za równomierne rozprowadzenie ciepła i wchłanianie nadmiernej wilgoci z ciasta.  

4. Mniej znaczy więcej – składniki na pizzę 

Kolejna, nieoczywista tajemnica udanej pizzy, to kwestia doboru składników. Wiele osób wychodzi z błędnego założenia, że im więcej składników położymy na pizzy, tym będzie ona smaczniejsza. W rzeczywistości jest jednak zupełnie odwrotnie. Dużo ciężkich składników położonych na pizzy może spowodować rozmoczenie i niedopieczenie się ciasta przy jednoczesnym zwęgleniu wierzchniej warstwy pizzy. Znacznie lepiej postawić na mniej składników o wyższej jakości. Na liście zakupów obowiązkowo powinna znaleźć się zatem prawdziwa, włoska mozzarella. Ten ser stanowi najważniejszy składnik całej pizzy. Oprócz niego warto postawić także na pomidory, na przykład koktajlowe. Można dodać pokrojoną w piórka cebulkę, boczek albo długo dojrzewającą szynkę. Dla uzyskania dodatkowego aromatu po wyjęciu pizzy z piekarnika można dodatkowo obsypać ją listkami świeżej bazylii.